Mijn ervaringen met spraakherkenning


Eerste kennismaking

Sinds begin 1993 heb ik RSI. De klachten waren dermate hevig dat ik tot halverwege 2000 vrijwel niet kon typen en schrijven. Het maximum was 5 a 10 zinnen per dag.

In mei 1995 kocht ik een nieuwe PC. Van een collega hoorde ik dat ik bij de Soundblaster geluidskaart ook een eenvoudig spraakherkenningsprogramma zat, nl. VoiceAssist.

Blij dat ik eindelijk weer iets kon doen, ging ik vooral nieuwsgroepen en mailing lists volgen. In het begin beperkte ik me tot onderwerpen die belangrijk voor me waren, zoals RSI. Helaas liet ik me iets te veel meeslepen door mijn enthousiasme, waardoor ik honderden (zo niet duizenden) keren per dag dezelfde commando's uitsprak: 'next', 'delete', 'skip', etc. In combinatie met enige hardhorendheid van VoiceAssist was dat blijkbaar iets te veel belasting voor mijn stem.


Naar het begin van de pagina

Stemproblemen

Wanneer de pijn precies ontstaan is weet ik niet meer, maar in september 1996 ging ik voor het eerst naar de huisarts. In het begin had ik al na een paar minuten praten pijn, vooral in de buurt van de stembanden (denk ik), iets boven de uitstekende punt van de adamsappel. Het was een soort zeurende pijn. Als ik flink over mijn grenzen ging, kon het dagen duren voor de pijn weer wegtrok.
Pijnstillers hielpen niet. Verder ben ik door 2 huisartsen en een KNO-arts onderzocht. Geen van hen kon afwijkingen ontdekken.

Ik heb maanden met mijn partner gecommuniceerd met behulp van gebarentaal en het aanwijzen van letters op een vel papier. In die tijd zou ik hoge ogen hebben gegooid in het spel 'Hints'.
Ook nu nog hou ik bij het maken van afspraken en voeren van telefoongesprekken (hoe lang, hoe vaak) heel veel rekening met de toestand van mijn stem.

Opvallend is wel de grote rol die spanning speelt. Ik heb verschillende keren gemerkt dat als ik een kalmeringsmiddel (bv. 5 mg Valium) slik voor een afspraak ik het veel langer volhoud. Hetzelfde geldt als ik vooraf een paar glazen wijn op heb.


Naar het begin van de pagina

Logopedie

Vanaf september 1997 heb ik ongeveer 15 sessies logopedie gehad. De logopediste had geen ervaring met mensen die gebruik maken van spraakherkenning. Ik heb haar 1 keer een bandje laten horen van hoe ik thuis werkte met spraakherkenning. Voor de rest hebben we aan dat specifieke gebied geen aandacht besteed.

Ik moest hoofdzakelijk letten op 3 dingen: Dat hielp wel, maar soms had ik de indruk dat een te groot bewustzijn van mijn spreektechniek juist tot meer spanning leidde.

Helaas zijn de verbeteringen nooit een automatisme geworden. Ik val terug in mijn oude gewoontes als ik me niet steeds in blijf spannen.


Naar het begin van de pagina

Actuele stand van zaken

De pijnklachten zijn behoorlijk minder dan in 1995. Na langere gesprekken (> 1 uur) heb ik vaak wel wat pijn, maar het zakt snel weer weg.

Nog steeds is spanning een belangrijke indicatie voor hoe snel ik last krijg. Een aantal jaren ben ik op mijn werk (automatisering) afhankelijk geweest van collega's die stukken (programma) voor me intikten. Des te ingewikkelder de materie, des te meer moest ik me concentreren en des te sneller kreeg ik pijn.

Sinds 1996 werk ik bijna uitsluitend met het Engelstalige pakket DragonDictate (versie 2.52). Ik gebruik het alleen voor het bedienen van Windows, en maak zelf ook heel veel macro's.
Van pakketten met continue spraak (Dragon Naturally Speaking en Freespeech 98) krijg ik veel sneller last.


Naar het begin van de pagina

Valid XHTML 1.0!

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 28 februari 2004