Programmeren m.b.v. spraakherkenning

Helaas kan ik door mijn beperkingen (arm en stem) niet zoveel programmeren als ik graag zou willen. Ik steek op dit moment mijn energie voor een deel in het opbouwen van Dragon Dictate vocabulaires, zodat ik met zo weinig mogelijk commmando's zo veel mogelijk programma kan produceren.

Vrijwel alle HTML-tags op deze pagina's zijn met DD-commando's gegenereerd. Voorbeeld: het commando "Unordered list 3" leidt tot

  <ul>
    <li></li>
    <li></li>
    <li></li>
  </ul>

waarbij de cursor automatisch tussen de tags van het 1e list item wordt gezet.

Als ik in programeertalen als C of Perl een WHILE-commando wil programmeren zeg ik "While loop", en krijg:

  while () {

  }

waarbij de cursor aan het eind tussen de haakjes staat.

Een groep vrijwilligers van over de hele wereld is al geruime tijd bezig om het programmeren met spraakherkenning serieuzer aan te pakken. De contacten die ze met elkaar hebben verlopen voor een deel via de VoiceCoder mailing list (meer info hier). De laatste release van het VoiceCode project staat hier.

Het VoiceCode project bestaat, als ik het goed begrijp, uit een heleboel losse utilities, waarvan een deel op dit moment al bruikbaar is. Tot enige tijd geleden was de drempel om ermee te gaan experimenteren voor mij te hoog. Het project is nogal toegespitst op Unix-achtige systemen en de bijbehorende editor EMACS (waarvan overigens ook een Windows-versie bestaat).


Naar het begin van de pagina

Valid XHTML 1.0!

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 28 februari 2004