Spraakherkenning home page

Op deze pagina's over spraakherkenning besteed ik hoofdzakelijk aandacht aan onderwerpen waar ik wat van weet en/of waar ik in geinteresseerd ben. Hoewel ik bepaald geen fan ben van Microsoft(-producten) zal ik het vrijwel alleen hebben over PC's met Windows als besturingssysteem. Mijn RSI maakt het me op dit moment onmogelijk om ervaring op te doen met andere besturingssystemen.

Sinds begin 1993 heb ik RSI. Om toch nog iets te kunnen doen met computers ben ik me in 1995 gaan verdiepen in spraakherkenning. Het leek me nuttig om anderen deelgenoot te maken van mijn ervaringen, vooral omdat ik door spraakherkenning nu ook RSI aan de stem heb. Voor mij geldt dat dat nog een stuk erger is dan RSI aan de armen.

Aangezien ik anderen dit lot graag wil besparen, heb ik een lijst verzameld met tips voor goed stemgebruik.

In mailing lists over spraakherkenning duikt regelmatig de vraag op welke pakketten er te krijgen zijn, en welk pakket het meest geschikt is. Op deze pagina heb ik de beperkte ervaring die ik zelf heb gecombineerd met wat ik gelezen heb in de 3 a 4 spraaklijsten die ik al jaren volg. Op Dragon produkten ga ik uitgebreider in.

Cruciaal voor het goed laten werken van spraakherkenning is gebruik van de juiste hardware: microfoon, geluidskaart en geheugen.

Ook als aan die voorwaarde voldaan is, kan je nog de nodige problemen tegen het lijf lopen.

Als je het onderste uit de kan wil, kan je je PC zo optimaal mogelijk instellen. Denk daarbij o.a. aan het defragmenteren van de harde schijf.

Hoewel ik er zelf nog weinig mee gedaan heb, heb ik ook enige informatie over programmeren m.b.v. spraakherkenning.

Tenslotte heb ik een uitgebreide lijst met verwijzingen naar andere pagina's over spraakherkenning samengesteld.

Sommige pagina's van de site zijn niet genoemd in bovenstaande introductie, en staan ook niet bij de links boven- en onderaan de pagina. Voor een goed overzicht van alles wat deze site te bieden heeft kan je het beste gaan naar de sitemap.

N.B.: de links boven- en onderaan de pagina zijn op de overige pagina's over spraakherkenning alleen te zien als Javascript aan staat in de browser!


Naar het begin van de pagina

Valid XHTML 1.0!

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 28 februari 2004