RSI home page

N.B. Ik heb geen medische opleiding. Zie hier voor meer over mijn achtergrond.

Als je leest, leert of denkt over RSI (Repetitive Strain Injury) is het heel belangrijk voor ogen te houden dat RSI een verzamelbegrip is voor een heel scala van ziektes. Er zijn vormen van RSI die te maken hebben met zenuwen (Carpaal Tunnel Syndroom), pezen (tenniselleboog), spieren, of combinaties daarvan. Therapeuten en artsen die generaliserend spreken over RSI (... is de oplossing voor RSI) kan je beter bij voorbaat wantrouwen. Een beknelde zenuw, ontstoken pees of een zenuwstelsel dat in de war is vragen elk een heel eigen aanpak.

Door de grote variatie in oorzaken voor RSI is het moeilijk een geschikte behandelaar te vinden. Veel artsen en therapeuten, zowel op het reguliere als alternatieve gebied, hebben weinig kennis van geneeswijzen buiten hun eigen discipline. Dit alles is een goede reden om de zoektocht naar genezing niet te snel op te geven.

Regelmatig hoor ik mensen al na een jaar (en 1 of 2 artsen) zeggen dat ze hun ziekte accepteren, en er mee proberen te leven. Mijn eigen geval toont aan dat dat veel te voorbarig kan zijn. Sinds begin 1993 heb ik een ernstige vorm van RSI. Bijna 7 jaar bleef mijn situatie volledig stabiel, hoewel ik talloze therapeuten bezocht, van magnetiseurs tot revalidatieartsen en van acupuncturisten tot psychologen. Eind 2000 liep ik toevallig de goede physiotherapeute tegen het lijf, en bereikte in een half jaar behoorlijke vooruitgang. Begin 2003 kreeg ik informatie waardoor ik in een paar dagen tijd opnieuw een spectaculaire verbetering bewerkstelligde. Er is dus nog hoop!


Naar het begin van de pagina

Valid XHTML 1.0!

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 21 juli 2004