Nieuw op RSI site

Soms gebeurt er een tijdje niet veel op deze site. Dat komt niet doordat ik niets meer te melden heb (integendeel!). Mijn tik- en schrijf-capaciteit is echter ook nodig voor

De wat grotere wijzigingen en toevoegingen sinds 8 sept. 2002 staan hieronder vermeld (meest recent bovenaan). Toevoegingen aan mijn dagboek vermeld ik hier niet.

25-Sep-2005
In mijn stuk over chiropractoren e.d. haal ik een studie aan waaruit zou blijken dat nekmanipulaties ernstige gevolgen kunnen hebben. Het lijkt echter (zeg ik met enige voorzichtigheid) dat 1 van de onderzoekers bewust bezig was met het in diskrediet brengen van chiropractors. Ik heb enige nieuwe links en info toegevoegd. Persoonlijk zou ik me hoe dan ook verre houden van nekmanipulaties (maar misschien ben ik gewoon te bang).
9-Jul-2005
De laatste sectie in het stuk over TMS (de ups en downs in de laatste 2 jaar) is uitgebreid en verduidelijkt.
23-Mei-2005
Hè, hè, eindelijk weer eens een serieuze toevoeging. Een ganglion is strikt gesproken geen RSI, maar hij/zij kan wel RSI-achtige klachten veroorzaken of bestaande RSI-klachten verergeren. Ik span (onbewust) mijn spieren meer aan door een pijnlijke ganglion op mijn wijsvinger, en heb daardoor ook meer RSI pijn.
21-Nov-2004
Aan het eind van mijn stuk over vitamine E heb ik een verwijzing opgenomen naar een recent artikel. Daarin wordt gesteld dat het risico op overlijden door het gebruik van megadoses vit. E wordt verhoogd.
14-Sep-2004
Michel Hooijmans stuurde mij een door hem getekende strip voor de pagina over RSI humor, waarvoor mijn dank.
24-Aug-2004
Schrijfkramp hoort bij de aandoeningen die een beetje aan RSI verwant zijn. Men zegt wel eens dat de monniken in de Middeleeuwen die schrijfkramp kregen eigenlijk al een vorm van RSI hadden. 15 a 20 jaar voor ik RSI kreeg had ik al last van (een lichte vorm?) van schrijfkramp, maar of er een relatie met mijn RSI is?
12-Jul-2004
Wegens o.a. vakantie is er een tijd lang niets toegevoegd, maar er gaat nu weer met frisse moed aan de site gewerkt worden.
8-Mei-2004
Als je extreem veel last hebt van koude handen/vingers, dan zou je het stuk over de ziekte van Raynaud moeten lezen. Een deel van de tips kunnen voor iedereen met koude handen nuttig zijn.
4-Apr-2004
Aan het begin van de pagina over RSI klachten aan spieren en pezen is een (niet al te lang) stuk over de anatomie van spieren en pezen toegevoegd (het is aan te raden om dat stuk te lezen voor de andere stukken op deze pagina). Idem dito een algemeen stuk over peesschedeontsteking als introductie op de specifiekere vormen ervan. Tenslotte een stuk over klachten in het gebied van duim en pols (linkerzijkant), DeQuervain-syndroom.
31-Maa-2004
Tot nu toe had ik op de site niets over yoga, hoewel dat m.i. een van de betere manieren is om aan herstel van RSI te werken. Daarom nu als aanloop naar een stuk over yoga alvast de recensie van een yoga boek dat bestemd is voor mensen die ziek, zwak of misselijk zijn: Recovery Yoga.
31-Maa-2004
Ca. 10 definities toegevoegd aan de pagina met medische termen die op RSI betrekking hebben.
17-Maa-2004
Een van de grootste voorstanders van stretching als therapie om RSI's te bestrijden, heeft een aantal programma's gemaakt die toegesneden zijn op de verschillende vormen van RSI. Ik heb 1 van die programma's besteld, en heb in het kader daarvan ook enige algemene info over stretching opgenomen.
16-Maa-2004
Tot mijn grote genoegen mag ik een cartoon van Fokke & Sukke op mijn pagina over Humor plaatsen. Daarvoor mijn dank aan de makers ervan, Reid, Geleijnse & Van Tol. Zie ook hun website.
12-Maa-2004
Met dank aan Peter de Wit en Uitgeverij De Harmonie heb ik een strip van Sigmund toe kunnen voegen aan mijn pagina over Humor.
16-Feb-2004
Ik dacht dat ik zo langzamerhand al heel wat factoren gevonden had die van invloed kunnen zijn op RSI, maar ik heb toch weer een nieuwe ontdekt: allergie.
29-Jan-2004
Het stukje over de theorie van trigger points, dat er al was, is nu aangevuld met veel uitgebreidere stukken over trigger point therapie, en over het beste boek dat er bestaat over trigger point therapie, en dat onlangs in een Nederlandse vertaling is verschenen.
14-Jan-2004
Als je gaat solliciteren terwijl je RSI hebt (gehad), moet je dat dan in een eerste sollicitatiegesprek al noemen?
10-Jan-2004
Klein stukje over Wristies. Dit zijn vingerloze handschoenen die een flink stuk over de arm doorlopen.
25-Dec-2003
Waarschijnlijk mede dankzij een boek over ontspanning en zelfhypnose zijn mijn klachten flink afgenomen. Met de zelfhypnose heb ik nog niet veel gedaan, maar de ontspanningsoefeningen in het boek (met CD) zijn voor mij zeer effectief.
29-Nov-2003
De indeling in fases en mijn mening daarover.
11-Nov-2003
Toegevoegd: uitgebreid stuk over de relatie tussen (sommige vormen van) RSI en een tekort aan schildklierhormonen. Het is vrijwel zeker dat Carpaal Tunnel Syndroom op deze manier veroorzaakt kan worden.
31-Oct-2003
Het is triest dat veel artsen niet beseffen hoeveel invloed hun uitspraken op (RSI) patienten hebben. Mijn ideeen over doemdenkers en het placebo effect.
30-Oct-2003
Als je ergens pijn (of andere klachten) hebt, en je wilt kunnen begrijpen waar het zit en wat het veroorzaakt, dan zal je je moeten verdiepen in anatomie. Het boek Trail Guide to the Body is het ideale hulpmiddel.
29-Oct-2003
Ik werd attent gemaakt op een interessante Nederlandstalige pagina over meditatie: ABC van meditatie.
15-Oct-2003
Voor een goed overzicht van alle pagina's op het RSI deel van de site kan je het beste gaan naar de sitemap.
11-Oct-2003
De pagina over vormen van RSI is gesplitst in 4 delen, nl. over zenuwen, spieren en pezen, diversen en gerelateerde (niet-RSI-)problemen. Alle informatie is ook nog gewoon vanuit de hoofdpagina te vinden.
25-Sep-2003
Waarschijnlijk is het beter om tijdens het tikken je armen niet te laten rusten op de armsteunen van de stoel.
13-Sep-2003
Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk namen en synoniemen (Nederlands en Engels) van vormen van RSI en gerelateerde kwalen te verzamelen. In vrijwel alle gevallen heb ik een korte beschrijving toegevoegd. De lijst is op alfabet gesorteerd.
24-Aug-03
Bij trigger finger kan je je vinger niet meer op eigen kracht strekken nadat je hem gebogen hebt.
23-Jul-03
Toegevoegd: beschrijvingen van 3 interessante toetsenborden, waarvan ik er zelf slechts 1 heb (geprobeerd).
16-Jun-03
Een site met heel veel oefeningen (filmpjes en tekeningen) voor frozen shoulder en scheurtjes in 4 belangrijke schouderspieren (de rotator cuff) toegevoegd.
16-Jun-03
De Smart-Nav is een mooi idee: je bestuurt de muispointer voor de afwisseling eens met je hoofd. Ik denk dat het van de ernst van je RSI afhangt of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
01-Jun-03
Qi Gong is in mijn ogen een van de betere manieren om aan RSI te werken. Het bevat veel van de ingredienten die bij het bestrijden van RSI kunnen helpen: ontspanning, lichaamsbewustzijn, stretching en ademhaling. Qi Gong bestaat uit hele langzame bewegingen, en is voor de meeste RSI patienten waarschijnlijk nauwelijks belastend.
29-May-03
Vanuit de pagina met RSI termen kan je nu een verzoek indienen om nieuwe definities toe te voegen.
27-May-03
Active Release Technique wordt waarschijnlijk nog niet in Nederland beoefend. Omdat ik al jaren enthousiaste verhalen uit Amerika lees over ART toch alvast een stuk over deze therapie.
26-May-03
No cure, no pay is officieel niet mogelijk in Nederland, maar via een omweg kan je er toch gebruik van maken (als je een schadevergoeding van je werkgever los wilt peuteren).
28-Apr-03
In het stuk over Carpaal Tunnel Syndroom een verwijzing toegevoegd naar een plaatje.
23-Apr-03
Als je de muis met de rechterhand wilt bedienen, maar hem wat dichter onder handbereik wilt hebben, dan kan je een 'mouse bridge' of vergelijkbare contraptie gebruiken.
13-Apr-03
Een uitgebreid stuk over toepassing van warmte en kou. Hoe werkt het, wat zijn de voor- en nadelen, en op welke manier kan je het het beste gebruiken.
12-Apr-03
Als er ergens in hand, arm of schouder een pees ontstoken is, dan heet dat tendinitis. Dit stuk gaat over enkele algemene eigenschappen van alle tendinitissen.
16-Mar-03
Helaas moet ik weer een therapie toevoegen aan de lange lijst van therapieen die waarschijnlijk niets uithalen: laser therapie.
04-Mar-03
Als je pijn of tintelingen hebt in de elleboog, de pinkkant van de onderarm of in de pink en ringvinger, dan zou dat kunnen wijzen op cubitaal tunnel syndroom.
27-Feb-03
Enkele kleine wijzigingen en aanvullingen. Het stukje over de theorie van de verstoorde cortex is iets uitgebreid (o.a. laatste alinea toegevoegd). Het door mij zeer gewaardeerde Britse wetenschapsprogramma Horizon heeft een poging gedaan 1 miljoen dollar te verdienen (uitgeloofd door de Amerikaanse goochelaar Randi) door te proberen te bewijzen dat homeopathie werkt.
20-Feb-03
1 van de 2 tests die vaak gedaan wordt in geval van problemen met zenuwen is de zenuwgeleidingstest (NCV). Ik dacht tot nu toe dat de test volledig risicoloos was, maar dat is niet waar.
19-Feb-03
Frozen shoulder is een verzamelnaam voor een wat wazige verzameling van schouderproblemen, waarbij bewegingsbeperking het belangrijkste kenmerk is.
18-Feb-03
Er zijn 2 diagnostische technieken toegevoegd, waarmee kan worden bekeken wat er in gewrichten aan de hand is: artrografie en artroscopie.
17-Feb-03
Je hebt tegenwoordig het recht om je medische dossier op te vragen.
16-Feb-03
Meditatie is niet exclusief voorbehouden aan Tibetaanse boeddhistische monniken. Integendeel, naast dat het je leven als geheel kan verrijken, kan het je ook helpen bij het omgaan met pijn en spanning. Zeer aan te raden!
01-Feb-03
Ik heb een, zij het nog niet perfecte, mogelijkheid toegevoegd om op mijn site te zoeken (4e keuze in de linkerkolom). Ik maak daarbij gebruik van Google, de beste zoekmachine die er is.
31-Jan-03
Een brain machine is een apparaat dat volgens mij in het new age tijdperk zijn intrede deed. Ik denk dat het veel mensen kan helpen bij ontspanning, inslapen (voor nachtrust, niet op de drastische manier) en misschien zelfs wel bij vergroting van concentratie.
30-Jan-03
Ik ben altijd huiverig om te gaan typen als mijn handen koud zijn. Hier een aantal tips om ze warm te krijgen of te houden.
31-Dec-02
Niet alle pijn aan de buitenkant van de elleboog is tenniselleboog en niet elke tenniselleboog heeft te maken met ontstekingen (zoals de Latijnse naam suggereert).
25-Dec-02
Voor het eerst heb ik een vrij verkrijgbaar middel ontdekt waarmee ik RSI pijn kan verminderen. Normale pijnstillers helpen mij niet, vitamine E wel!
25-Dec-02
Iemand stelde mij een vraag over prolotherapie. Hoewel die therapie waarschijnlijk nog niet in Nederland beschikbaar is, hier alvast wat informatie.
02-Dec-02
Er zijn enige revisies en uitbreidingen op de pagina over besturen van Windows met toetsen. Verder is het nu mogelijk om m.b.v. een index in deze pagina te zoeken.
24-Nov-02
In de intro van de pagina over medicijnen, kruiden en voedsel 2 links toegevoegd van Engelstalige sites die veel interessante artikelen over vitamines, mineralen e.d. hebben.
23-Nov-02
Toen mijn RSI nog niet zo lang bestond, heb ik een aantal bezoeken aan een homeopatische arts gebracht.
21-Nov-02
Hypnotherapie zou volgens mij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het omgaan met RSI, al was het maar alleen wat betreft het bestrijden van pijn. Mijn eigen ervaringen zijn minder positief, maar dat lag niet aan de therapie op zich.
16-Nov-02
Warmtepleisters en creme/zalf die voor een warm gevoel zorgt kunnen RSI pijn wat verlichten.
16-Nov-02
De pagina met terminologie is makkelijker toegankelijk geworden door een index op beginletter.
13-Nov-02
De lijst met termen kan nu naar keuze gesorteerd worden op Nederlands of Engels. In beide gevallen staat de vertaling tussen haakjes. Ik heb de Engelse terminologie opgenomen voor mensen die willen zoeken op Internet.
12-Nov-02
Er is een nieuw soort backstretcher. Ik denk dat ie plezieriger is dan het oudste model (dat ik heb).
10-Nov-02
Kleine toevoeging aan stuk over CTS. Er is een relatief nieuw soort operatie mogelijk.
09-Nov-02
Stuk over injecties met cortison uitgebreid. Onderzoek heeft uitgewezen dat je beter af bent met fysiotherapie of zelfs geen behandeling.
08-Nov-02
Als je veel met de pijltjestoetsen moet werken kan de toetsenbord joystick een uitkomst zijn.
07-Nov-02
Waarom in mijn ogen het voedingscentrum de plank volledig misslaat als het gaat om voedingssupplementen.
02-Nov-02
De Dynabee, een gyroscopische bal, wordt aangeprezen als therapeutisch hulpmiddel. Ik ben er niet echt enthousiast over.
01-Nov-02
Glucosamine en chondro´tine worden aanbevolen tegen gewrichtsaandoeningen. Soms worden ze ook genoemd in verband met RSI. Terecht?
01-Nov-02
Problemen met pillen slikken? (Te grote pil, te klein keelgat, of ...)
30-Oct-02
Een eenvoudige oefening uit de Alexander techniek, liggen maar dan op een speciale manier, levert mij veel op.
29-Oct-02
Informatie over de Genius Kidsball, een grote trackball voor ontspannen "muizen", is bij de tijd gebracht.
29-Oct-02
Is een ligfiets aan te raden voor mensen met RSI?
27-Oct-02
Het stuk over Carpaal Tunnel Syndroom is aangepast. Er is een zeer uitgebreid stuk toegevoegd over TOS (Thoracic Outlet Syndrome). Bij het vaststellen van TOS kunnen heel veel diagnostische methodes worden gebruikt. Over vrijwel al die technieken (o.a. CT scan, angiografie en duplex onderzoek) en zgn. provocatietests heb ik wat informatie opgenomen.
21-Oct-02
Te diep ademhalen kan leiden tot vermoeide spieren en dus gevoeliger maken voor RSI?!
15-Oct-02
Eindelijk een echt goed Nederlandstalig boek over RSI: Omgaan met RSI!
14-Oct-02
De Assepoester-theorie is een van de vele verklaringen voor wat er bij RSI zou kunnen gebeuren.
06-Oct-02
MRI scans kunnen sommige vormen van RSI zichtbaar maken. Het is voor mij nog niet helemaal duidelijk hoe MRI scans werken, en wanneer ze toepasbaar zijn.
06-Oct-02
Hypermobiliteit is een van de vele factoren die iemand gevoeliger kunnen maken voor RSI.
25-Sep-02
Helpt duivelsklauw tegen RSI?
25-Sep-02
Helpen magneten tegen RSI?
15-Sep-02
Enige achtergrond over en mijn ervaringen met magnetiseren.
15-Sep-02
Het meeste materiaal op deze site combineer ik uit heel veel bronnen, en lees ik op meerdere plaatsen. Informatie die uit 1 specifiek artikel of boek komt, zal ik vanaf nu linken aan een lijst met referenties, door tussen vierkante haken een nummer te vermelden (bv. [1]).
14-Sep-02
Maar weinig mensen beseffen dat er nogal wat anatomische verschillen tussen de ene en andere persoon bestaan. Zo kan bv. een extra rib bloedvaten en zenuwen afknellen.
13-Sep-02
Als je op een externe link klikt (alles wat buiten mijn site valt) wordt de inhoud in een nieuw venster vertoond. De reden is dat sommige "aso" sites het onmogelijk maken met de 'Terug'-knop (of Alt+<-) terug te keren.
11-Sep-02
Veel mensen zijn enthousiast over de Armaid. Hiermee kan je je armen masseren, en je hebt er niet veel kracht voor nodig.
10-Sep-02
Er zijn 3 mailing lists over RSI. Hoe kan je je aanmelden, websites met meer informatie, en een paar richtlijnen m.b.t. het zelf meedoen.
08-Sep-02
Op de pagina over therapieen is een stuk over kraken (hetgeen door veel chiropractors en manuele therapeuten wordt gedaan) toegevoegd. Kraken is minder onschuldig dan veel mensen denken.
08-Sep-02
Het boek Somatics presenteert een zeer interessante theorie die ook bepaalde RSI klachten zou kunnen verklaren. Hoewel het boek uit 1988 stamt, zijn er raakpunten met de zeer recente neuromotorische ruistheorie.

Naar het begin van de pagina

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 25-9-2005 20:05:17