Hulpmiddelen dagelijks leven
Telefoneren
Headsets
Een vriendin van mij en ik gebruiken al zo'n 5 jaar een headset om te kunnen telefoneren zonder last te krijgen van onze armen. De 1e 3 jaar hadden we allebei een (verschillend) model van KPN, van ongeveer f 350.-. Beide headsets gingen na een paar jaar problemen vertonen. Bij die van mij raakte het scharnier van het oortje lam, en ging hij in bepaalde standen ruisen/kraken. Bij die van haar raakte een plakstrip los, en toen ze een niet-KPN telefoon kocht werkte hij niet meer.
Ongeveer 2 jaar geleden ontdekte ik dat het bedrijf Conrad Electronics (0800-0996600) voordelig geprijsde headsets verkoopt (van de Call4U serie). De headset is licht en zit aangenaam, en heeft een schakelaar om hem aan verschillende types telefoon aan te passen. Ondanks intensief gebruik is het enige probleem dat de plakstrip een beetje los laat. De modellen die mijn vriendin en ik in gebruik hebben (Call4U Basic en Comfort) staan niet in de nieuwste catalogus (van 2002), maar zijn misschien nog te krijgen. Er zijn wel 2 nieuwe modellen: de Call4U Multi 100 (f 150.-) en de Call4U Premium (f 220.-). Voor zover ik kan zien hebben ze ongeveer dezelfde eigenschappen.
Telefoons
Zo'n 5 jaar lang kreeg ik al last van mijn armen als ik 2 a 3 telefoonnummers kort na elkaar intoetste. Al die jaren heb ik gezocht naar een toestel met heel veel geheugens, en een efficiente manier om de geheugens/nummers op te roepen. Draadloze toestellen voldoen daar redelijk aan, maar die kan je vaak weer niet op een headset aansluiten.
Tiptel biedt voor een relatief lage prijs (in vergelijking met andere kantoortelefoons) toestellen met heel veel mogelijkheden. De Tiptel 175 Clip kost ongeveer 260 Euro, en heeft een geintegreerd antwoordapparaat en nummermelder. Ik heb ongeveer 100 van de 450 geheugens in gebruik, en het mooie is dat ik vrijwel elk van die nummers met 2 toetsen kan "draaien". Het terugbellen van de laatste 3 personen die gebeld hebben kost ook maar 2 toetsen, en er is een automatisch herhaalfunctie (voor bv. een huisarts die in gesprek is).
Naar het begin van de pagina
Schrijven
Veel RSI-pijn ontstaat door het uitvoeren van fijnmotorische bewegingen. In het geval van schrijven kan het gebruik van fijne motoriek verminderd worden door
- groter te schrijven;
-
dikker schrijfgerei te gebruiken.
Dunne pennen en potloden kunnen geschikt worden gemaakt door
er een penverdikker om te doen.
Er zijn waarschijnlijk 2 a 3 verschillende maten.
Ze zijn verkrijgbaar bij de betere kantoorboekhandel, en kosten
ongeveer 2 Euro.
Met een beetje creativiteit kan je je eigen penverdikkers maken. Koop een paar haarkrullers, en gebruik het schuimrubber deel om om de pen te schuiven.
Wat mij ook helpt is als ik bij het schrijven niet te veel kracht hoef te gebruiken. Thuis schrijf ik daarom bijna altijd met een potlood met een zachte stift (2B o.i.d.).
Naar het begin van de pagina
Glazen-pot-opener
Bij Super de Boer en Blokker hadden ze tot voor kort voor ongeveer 3 Euro de zgn. JarKey. Met 1 hand en zeer weinig kracht kan je hiermee vrijwel elke glazen pot (jam, groentes) gemakkelijk openkrijgen.
De werking is heel eenvoudig. Met behulp van 3 uitsteeksels wordt de rand van het deksel iets omhoog getild, en het midden ingedrukt. Hierdoor komt er lucht bij, en kan je het deksel zo losdraaien.
Naar het begin van de pagina
Lezen
Bij het lezen van iets dat op tafel ligt heb je de neiging voorovergebogen te gaan zitten. Een goede leesplank moet voor mij aan de volgende eigenschappen voldoen:
- hij moet stevig staan;
- het leesvlak moet schuin staan;
- de hoek moet bij voorkeur in te stellen zijn;
- het hele boek of tijdschrift moet ruim boven het tafeloppervlak liggen;
- er moet iets zijn om te verhinderen dat boeken spontaan dichtklappen.
De 'Ergocon' is een van de documenthouders van Ergodirect, al ziet hij er tegenwoordig iets anders uit dan het model dat ik heb. Hij kost 79 Euro, en voldoet alleen niet aan eis 5 (die van mij voldoet ook niet aan eis 3, maar was iets goedkoper).
Aan eis 5 valt meestal wel een mouw te passen. Bij de 'Ergocon' leg ik gewoon iets zwaars (zoals een perforator) op de pagina's. Om een andere leesplank die ik heb, heb ik een stuk touw gebonden met een klein beetje speling. Door het boek een klein eindje onder het touw te schuiven blijft het opengeslagen.
Naar het begin van de pagina
Koude handen
In de winter heb ik regelmatig ijskoude handen, ook als ik binnen ben. Op mijn werk komt dat doordat er in de toiletten alleen koudwaterkranen zijn. Het vervelende is dat mijn handen heel snel koud worden, maar uit zichzelf niet of nauwelijks weer warm worden. Het lijkt mij persoonlijk niet bevorderlijk voor de RSI om met koude handen te gaan typen. Niet voor niets wordt in de sportwereld zoveel waarde gehecht aan warming-up.
Eind 2002 heb ik op de Nederlandse RSI lijst gevraagd naar tips. Ruwweg zijn ze in 3 categorieën te verdelen:
- Zorg ervoor dat je geen koude handen krijgt.
De enige tip op dit gebied was wel een hele slimme. In plaats van je handen te wassen met koud water kan je ook een soort gel gebruiken. Normaal zijn die bedoeld voor op vakantie of als je onderweg bent. - Probeer je handen warm te krijgen of te houden door
min of meer passieve invloeden van buiten.
Ik ben niet erg enthousiast over deze methodes.
- Gebruik vingerloze handschoenen
of knip bv. van fleece handschoenen een stuk van de vingers af.
Dit lijkt bij mij niet veel effect te hebben.
Er zijn in de VS vingerloze handschoenen van fleece te koop, die ook de pols en een deel van de onderarm bedekken. De langste exemplaren kosten ca. 17 dollar. Ze heten Wristies, en zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. De verzendkosten zijn waarschijnlijk ca. 10 dollar voor 1 a 2 paar. - Kleed je als geheel zo warm mogelijk. De hypothese is dat als je in je totaliteit flink warm bent, je handen dat vanzelf ook zullen worden. Ik denk dat dat grotendeels waar is, alleen kan ik er zelf op het werk weinig mee. Ik heb vaak al een T-shirt, overhemd en trui aan, en om nou ook nog een jas aan te gaan trekken...
- Gebruik een glas, kop of beker met koffie of thee om je handen aan te warmen. Het voelt aangenaam aan als je het bekertje vasthoudt, maar mijn ervaring is dat het effect niet erg blijvend is.
- In dezelfde trant vond ik bij de Trekpleister voor ca. 5 Euro (?) een zakje met een soort gel, en daarin iets wat op een muntje lijkt. Door het muntje te knikken, verandert de gel door een chemische reactie in een vaste stof, en wordt het zakje warm. Dat houdt een half uur tot een uur aan. Je kan het zakje weer in de oorspronkelijke staat brengen door het 10 minuten in kokend water te leggen. Handig voor als je onderweg bent.
- Gebruik vingerloze handschoenen
of knip bv. van fleece handschoenen een stuk van de vingers af.
Dit lijkt bij mij niet veel effect te hebben.
- Zorg ervoor dat je bloedsomloop in beweging komt.
Dit leidt automatisch tot warmere handen.
- Ga een stevige wandeling maken van een kwartier of meer. Dit werkt goed, maar je kan het natuurlijk niet na elke keer handen wassen toepassen.
- Gebruik een massageballetje, bv. met uitsteeksels. Dit ga ik nog proberen.
- Probeer je te ontspannen. Het zou ongetwijfeld moeten werken, maar het is mij nog nooit gelukt om op deze manier mijn extremiteiten warmer te krijgen.
- Loop een aantal keren trappen op en af. Mijn werkgebouw kent 3 verdiepingen en gangen van ongeveer 10 tweepersoons kamers lang. Als ik 2 keer alle trappen op en af ga, en 8 gangen door loop, ben ik aardig opgewarmd.
- Span je op een andere manier in. Iemand suggereerde kniebuigingen. Ik ben zelf onlangs verhuisd op het werk, en moest daarvoor een groot aantal handleidingen van software uit de kast halen, en er later weer in zetten. Zeer effectief!
Naar het begin van de pagina
Voeten
Vrij snel na het begin van mijn klachten besefte ik dat mijn voeten ook nuttige diensten konden verrichten. Het indrukken van knopjes leidde heel snel tot pijn, zodat ik bijna geen Teletekst-pagina's kon bekijken. Door de afstandsbedieningen op de grond te leggen kon ik ze prima met de voeten bedienen. De stereo-apparatuur staat bij mij op de grond, zodat ik ook zonder afstandsbediening de knoppen goed kan bereiken met de tenen.
Het openmaken van brieven is, zelfs m.b.v. briefopener, ook belastend voor me. Tegenwoordig leg ik de brief op de grond, zet mijn voet erop, en maak met mijn linkerhand (die minder gevoelig is) de brief open.
En zo kan ik nog wel even doorgaan: ik duw floppies met mijn voeten in de PC, ik gebruik mijn voeten bij deuren die moeilijk open gaan, enz.
Naar het begin van de pagina
Fietsen
Ligfiets
Als gewoon fietsen, met de handen aan het stuur, onmogelijk is omdat dat teveel klachten oplevert, kan je denken aan een ligfiets. Persoonlijk denk ik echter, zeker bij uitvoerig gebruik, dat je van de regen in de drup raakt.
Aangezien je op een ligfiets schuin achterover ligt, maar wel je hoofd rechtop moet houden, heb je continu een knik in je nek. En dat, terwijl veel mensen met RSI toch al een slechte houding hebben, en hun hoofd te ver naar voren staat. Voor mij spreekt vanzelf dat dat op de lange duur niet goed kan zijn (voor op zijn minst de nekwervels).
Ik vergelijk het een beetje met lopen op naaldhakken, al heb ik daar persoonlijk (nog) geen ervaring mee. Vind je meedoen met de trends/mode zo belangrijk dat je het er voor over hebt om vanaf je 60e met een rollator te lopen? Als je perse moet of wilt fietsen zou eerst ik mijn uiterste best doen om je normale fiets aan te passen (op mogelijkheden daarvoor kom ik later terug).
In "Het Handvat" van juni 2001 (pag. 26) een verhaal van iemand (met RSI) die enthousiast is over ligfietsen. Ook in "Het Handvat" van aug. 1999 (pag. 21) info over ligfietsen.
Naar het begin van de pagina
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 4/24/2006 10:00:10 PM