Therapeutische hulpmiddelen
- Backstretcher
- Tennisbal in sok
- Koud-warm kompres (ice pack)
- Chinese health balls (gezondheidskogels)
- Brain machine (voor ontspanning)
- Theracane (trigger point stok)
- Tape voor ontspannen schouders
- Power Putty
- (Wieler)handschoenen
- Zitkussen
- Armaid (zelfmassage van armen)
- PainZap (anti)pijnpen
- Dynabee (gyroscopische bal)
Backstretcher
De backstretcher is een soort spijkerbed, maar dan van hout en net iets anders (gelukkig). Het is een houten geraamte waar je op gaat liggen, zodanig dat 2 rijen stompe uitsteeksels aan beide kanten van je wervels in de rug prikken. Tussen de uitsteeksels zit een uitsparing voor de wervels zelf. De hoogte van het geraamte loopt langzaam op richting hoofd, om dan wat scherper met een bocht naar beneden te gaan. Afhankelijk van waar je gaat liggen wordt het bovenste deel van je wervelkolom meer of minder naar achteren gebogen. Ideaal dus voor enige houdingscorrectie als je iets teveel op de klokkeluider van de Notre Dame gaat lijken.
Begin 2000 kocht ik de backstretcher. Ze waarschuwen in de handleiding voor een voorzichtige aanpak, dus de 1e keer ging ik maar ongeveer 4 minuten op het meest rechte deel liggen. Desondanks heb ik een week flinke rugpijn gehad. Pas tegen eind 2000 durfde ik het experiment opnieuw aan. Ik heb 3 handdoeken over de backstretcher gelegd, ging op het meest rechte deel liggen, en beperkte de sessies tot een paar minuten. Dat ging 3 a 4 dagen goed, hoewel ik wel wat pijn voelde. Daarna ging ik toch weer een keer te ver.
Ik denk dat relatief veel mensen met RSI (zeker de computerwerkers) een enigszins voorovergebogen houding hebben. Dat zou een negatieve invloed kunnen hebben op de zenuwen en bloedvaten naar de armen. De backstretcher lijkt me dus een goed idee, en een paar mensen die bij mij op bezoek waren gingen zonder probleem zonder gebruik van handdoeken op het meest gebogen deel liggen. Het is blijkbaar een kwestie van heel langzaam opbouwen.
Er is nu (nov. 2002) een nieuw model van de backstretcher, de Rolastretcher. Ik heb hem wel gezien maar niet geprobeerd. Duidelijke plaatjes en beschrijvingen staan hier. De Rolastretcher heeft i.p.v. houten uitsteeksels kunstof rolletjes. Er bestaat zelfs een model voor extra lange mensen. Ik denk dat de rolletjes misschien minder in de rug prikken dan de uitsteeksels. Verder kun je de rolletjes mogelijk gebruiken om makkelijker op het apparaat te schuiven.
Naar het begin van de pagina
Tennisbal in sok
Als je het gevoel hebt dat sommige spieren in je rug toe zijn aan een weldadige massage, en er zijn geen vrijwilligers in de buurt, dan kan je je misschien op de volgende manier behelpen. Doe een tennisbal in een oude sok, doe het geheel tussen je rug en een muur (of de vloer), en beweeg heen en weer. Door het uiteinde van de sok vast te houden, voorkom je dat de bal valt, en kan je hem enigszins sturen. Deze methode is in het bijzonder effectief tegen trigger points in spieren.
Naar het begin van de pagina
Koud-warm kompres (ice pack)
Als je jezelf met kou of warmte wil behandelen, kan je al voor rond de 3 Euro een ice pack kopen. Dit is een plastic omhulsel gevuld met een soort gel. Je kan hem verwarmen (ik geloof in de magnetron, maar zelf nooit gedaan) of afkoelen (in het vriesvak).
Als ik het ijskoude ice pack op mijn arm leg, doe ik er altijd iets beschermends tussen. In de beginfase (als ie heel koud is) een handdoek, later iets dunners zoals een zakdoek. Er zijn ook ice packs waar standaard een beschermend omhulsel meegeleverd wordt.
Voor diegenen die 3 Euro nog te duur vinden of geen ice pack kunnen vinden: in Amerikaanse groepen hoor ik ze wel eens over een diepvrieszak met doperwten, maar ik weet niet of diepvriesgroentes bij ons in plastic zakken te krijgen zijn.
Naar het begin van de pagina
Chinese health balls (gezondheidskogels)
Uitgaande van de theorie dat je hersenen en of zenuwstelsel grondig in de war zijn geraakt van al het repetitieve werk, is het nodig je motorische vaardigheden opnieuw te ontwikkelen. De Chinese health balls zijn kogels van metaal (?), en worden meestal per paar verkocht in een Chinees-uitziend doosje. Ze zijn er in verschillende maten. De prijzen liggen waarschijnlijk ergens tussen de 5 en 10 Euro. Het is de bedoeling dat je de 2 kogels in 1 hand neemt, en ze bv. om elkaar laat draaien zonder dat ze elkaar raken.
Voor mensen die zich helemaal te buiten willen gaan aan het oefenen met de ballen, kan ik het volgende boek aanraden: "The complete book of Chinese Health Balls" van Ab Williams, ISBN 90-74597-28-9. Er is volgens mij ook een Nederlandse vertaling.
Naar het begin van de pagina
Brain machine (voor ontspanning)
Een brain machine is een apparaat dat geluid (meestal vormen van ruis) en licht produceert met als doel de frequentie van je hersengolven te beinvloeden. Het gevolg daarvan is (volgens de theorie) dat je je beter kan ontspannen, creatiever wordt, makkelijker in slaap kan komen, je beter kan concentreren, enz.
Bijna iedereen zal wel eens gehoord hebben van een EEG, een electroencefalogram. Dit is een diagnostische methode waarmee hersengolven in kaart worden gebracht. De frequentie van die golven, het aantal trillingen per seconde, hangt samen met de toestand waarin je verkeert. (Wat er precies trilt of golft in je hersenen weet ik ook niet.) Er zijn 4 soorten golven (b?, alfa, theta en delta), die horen bij resp. normaal wakker zijn, ontspanning, trance/meditatie en slaap.
De brain machine bestaat uit een kastje, waarop een koptelefoon en een soort zonnebril worden aangesloten. Aan de binnenkant van de bril zitten een aantal lampjes (LED's, zoals het standby lampje van de TV of videorecorder). Tijdens de sessie heb je je ogen dicht, maar je neemt wel de flikkering van de lampjes waar. Door het ritme van de geluiden en de lampjes, past de frequentie van de hersengolven zich aan. Afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt (concentratie, slaap, ...) kies je een ander programma. De intensiteit van lampjes en geluid kan je evt. zelf nog bijstellen.
In ca. 1997 kocht ik bij Egosoft in Amsterdam de Mind Aktivator Holiday. De prijs was volgens mij ongeveer 300 gulden. Op de site van Herman Reitsma staat een foto van deze brain machine. Verder geeft hij duidelijke uitleg over de werking ervan, en worden een aantal ervaringen van personen met de brain machine beschreven.
Ik wilde de brain machine hoofdzakelijk gebruiken voor ontspanning, maar ik heb meer baat bij methoden waarbij in stilte gewerkt wordt. Ik raakte wel enigszins ontspannen, maar op andere manieren lukt het beter. 2 vriendinnen van mij vinden het wel een nuttig apparaat. De ene is zelfs laaiend enthousiast, de andere wordt er rustiger van.
Naar het begin van de pagina
Theracane (trigger point stok)
Als je trigger points op je rug hebt is het moeilijk om jezelf te behandelen... tenzij je in het gelukkige bezit bent van de Theracane. Het is een soort ouderwetse wandelstok, met allerlei uitsteeksels met een bolletje aan het eind.
Naast het feit dat je met de Theracane heel veel punten kunt bereiken is er nog een groot voordeel. Je hebt niet veel kracht nodig om op een trigger point te drukken, omdat je gebruik kunt maken van het hefboomeffect.
Toen ik de Theracane bestelde was hij niet in Nederland verkrijgbaar. Door een combinatie van (zeer hoge) verzendkosten en invoerrechten heb ik waarschijnlijk ver over de 100 Euro betaald. De Theracane wordt nu gelukkig aangeboden door de uitgever van het Handboek Trigger-point therapie, voor 49,50 Euro exclusief verzendkosten. Met een beetje geluk zit er bij je in de buurt iemand die de training heeft gevolgd en ook de hulpmiddelen verkoopt. In dat geval kan je de Theracane ook zonder verzendkosten bestellen.
Naar het begin van de pagina
Tape voor ontspannen schouders
Veel mensen met RSI hebben de neiging de schouders op te trekken. Dat zorgt voor extra spanning in de spieren, en vergroot de kans op klachten. Nu weet iedereen die dat wel eens geprobeerd heeft, dat het niet eenvoudig is om een gewoonte te veranderen die je al tientallen jaren hebt.
Sharon Butler (van het boek over stretching) gaf op de Sorehand mailing list een mooie tip die als steuntje in de rug kan dienen. Plak, terwijl je schouders ontspannen zijn, een stuk tape, pleister o.i.d. over je schouder, en maak het vast aan zowel de borst- als de rugkant. Zorg dat er niet teveel ruimte tussen de tape en de schouder zit. Zodra je dan onbewust de schouders optrekt voel je dat de tape strak gaat zitten.
Een alternatief is een band (zoals een bretel) die je aan de voor- en achterkant aan je broek kan bevestigen. Een bretel zelf werkt waarschijnlijk niet, omdat het materiaal te elastisch is. Je voelt dan het verschil tussen opgetrokken en ontspannen schouders onvoldoende.
Naar het begin van de pagina
Power Putty
Power Putty is een klompje kneedbaar materiaal dat in verschillende gradaties van taaiheid te verkrijgen is. Je kan er met 1 of meer vingers in drukken of knijpen, je kan het uit elkaar trekken, etc. Het is goed materiaal om kracht en flexibiliteit van armen en vooral handen mee te vergroten.
De vraag is natuurlijk wel, vooral wat betreft het krachtsaspect, of dat verstandig is. Ik heb het een paar keer voorzichtig geprobeerd, maar heb het gevoel dat het niet goed voor me is. Dat komt vooral door de combinatie fijne motoriek met kracht. Maar misschien, als je het zeer voorzichtig aanpakt, zou het een positief effect kunnen hebben.
Prijs: ongeveer 15 Euro.
Naar het begin van de pagina
(Wieler)handschoenen
Bij sommige vormen van RSI speelt een slechte bloedsomloop mogelijk een rol. Het risico op klachten zou wel eens groter kunnen zijn als je continu met ijskoude handen zit te typen. Er wordt zelfs aangeraden warming-up oefeningen voor de handen te doen voor je met werken begint.
Ik heb zelf voor ongeveer 10 Euro een paar wielerhandschoenen gekocht. Ze zijn gemaakt van speciaal materiaal, en de toppen van de vingers zijn niet bedekt. Desondanks vind ik dat ik bij het typen teveel belemmerd word in mijn bewegingen. Misschien is de maat niet goed. Mijn handen worden ook nauwelijks warmer.
Er zijn in de VS vingerloze handschoenen van fleece te koop, die ook de pols en een deel van de onderarm bedekken. De langste exemplaren kosten ca. 12 dollar. Ze heten Wristies (wrist=pols), en zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. De verzendkosten zijn waarschijnlijk ca. 10 dollar voor 1 a 2 paar.
Naar het begin van de pagina
Zitkussen
Net zoals gevarieerde bewegingen beter zijn dan repeterende, zo is in de context van RSI dynamisch (bewegen) beter dan statisch (stilzitten).
Het zitkussen van Sissel is daarbij de ideale hulp. Het kussen is gevuld met lucht, waardoor je makkelijk heen en weer kunt wiebelen. Het is ook heel goed mogelijk om redelijk stabiel te blijven zitten. De prijs is 30 a 40 Euro. Het kussen is in "onbezeten" toestand (oningedrukt dus) ongeveer 6 cm dik.
Naar het begin van de pagina
Armaid (zelfmassage van armen
De Armaid is een bij de mensen van de Sorehand lijst zeer populair massagegereedschap. Het probleem met massage is dat het sowieso al niet gemakkelijk is om het bij jezelf te doen, maar dat geldt helemaal als je 2 armen hebt die pijn doen. De Armaid maakt op een slimme manier gebruik van het hefboomeffect, waardoor je met weinig kracht toch een stevige druk kunt uitoefenen.
Het apparaat bestaat uit 2 (even) lange delen, die aan 1 kant met een scharnier verbonden zijn. Aan de scharnierkant zit nog een aanhangsel, waarmee je het geheel op je been kan vastgespen. Aan de niet-scharnierkant zitten handgrepen, waardoor je met 1 hand de 2 delen kan samenklemmen. In de ene 'poot' zit een harde schuimrubberen roller, in de andere 3 kunststof balletjes die ook kunnen draaien. Je doet bv. je linkerarm tussen de delen, klemt ze samen (kost niet veel kracht) met je rechterhand, en beweegt je linkerarm heen en weer tussen de balletjes en de roller. Je kan het scharnier in 5 standen zetten, zodat de delen meer of minder dicht bij elkaar zitten.
Positief is dat ik al verschillende keren gespannen spieren in mijn arm met de Armaid heb kunnen bewerken. Voor een prijs van ongeveer 100$ vind ik dat de Armaid zeker voldoende waar voor zijn geld biedt. Ik heb geen spijt van de aankoop. Aan de andere kant is het toch een enigszins onhandig ding. En juist met zo'n apparaat is het moeilijker om precies de spieren te masseren. Ik heb geen overvloedige vetlaag, waardoor ik onvermijdelijk ook hier en daar over bot rol. En aangezien mijn pijngevoeligheid hoog is, vind ik dat geen plezierig gevoel. Het is niet dat ik denk, lekker, ik ga mezelf even heerlijk met de Armaid onder handen nemen.
De Armaid is te bestellen bij de makers ervan.
Naar het begin van de pagina
PainZap (anti)pijnpen
Dit apparaatje wordt aangeprezen als verlichting bij allerlei soorten pijn, in het bijzonder bij RSI. Het lijkt sterk op een pen. Je houdt de punt tegen je lichaam, drukt op de knop, en krijgt als het ware een klein stroomstootje. Je kan de knop niet ingedrukt houden.
De werking is min of meer hetzelfde als die van TENS. Kort gezegd: de pijn wordt minder doordat het lichaam zelf pijnstillende stoffen aanmaakt, of doordat de ene soort pijn (van de pijnpen) de andere (RSI) onderdrukt. De klachten zullen er echter niet blijvend door verdwijnen.
Eerlijk gezegd vind ik ongeveer 45 Euro nogal veel voor deze veredelde gasaansteker. Een TENS-apparaat werkt volgens hetzelfde principe, maar biedt veel meer mogelijkheden. Hij geeft een continue prikkeling af, en je kunt de sterkte van het signaal instellen.
Een uitvoerig artikel over de ervaringen van 4 RSI patienten met de pen staat in "Het Handvat" van nov. 1999 (pag. 27).
De pen wordt geleverd door TakeCare BV.
Naar het begin van de pagina
Dynabee (gyroscopische bal)
De Dynabee is een soort bal, die kan draaien om een as binnen een rond, plastic omhulsel. Aan het omhulsel zit een koord waarmee je het geheel goed kan vasthouden. Via een opening in het omhulsel kan je de inwendige bal aanraken. Het is de bedoeling dat je de bal aan het draaien brengt, bv. door er met de hand flink snel langs te vegen. Als de beginsnelheid voldoende is, kan je de snelheid steeds verder vergroten door met het omhulsel in de hand de juiste bewegingen te maken. De bal kan snelheden tot 8000 rotaties per minuut halen.
De bal is gebaseerd op het principe van een gyroscoop. Volgens mijn Engelse woordenboek is dat een lichaam dat snel om een as draait, en veranderingen tegen wil gaan door langzaam te draaien in een richting die loodrecht op die van de verstoring staat. De as van de bal kan inderdaad zelf ook roteren binnen een soort geleiderails.
Als de bal eenmaal draait oefent hij behoorlijk grote krachten uit op je arm. Op die manier krijgen de spieren in je arm een aardige training. De handleiding prijst de Dynabee aan "voor handen, polsen, onderarmen, triceps en biceps". Verdere citaten: "...bouwt kracht op en verbetert de cordinatie", en "...ideaal voor revalidatie en therapeutische conditionering".
De keren dat ik met de Dynabee ben bezig geweest heb ik gemerkt dat je, tenzij je een gyroscoopdeskundige bent, niet echt weet welke actie welk gevolg heeft. Je bent nogal gericht op het aan de rol houden van de bal. In tegenstelling tot bij een goed opgebouwde training is het daardoor nogal een ongerichte belasting voor willekeurige spieren. Ik heb de indruk dat o.a. de peesaanhechtingen aan de elleboog het zwaar te verduren krijgen. Als je met gewichten werkt kan je veel nauwkeuriger bepalen welke spier hoe belast wordt.
Met mijn vorm van RSI kon ik de krachten van de draaiende bal goed verdragen. Als de bal eenmaal op toeren is kan je met vrij rustige bewegingen de vaart er in houden. Desondanks is het niet fijn dat je steeds met je pols van links naar rechts (en omgekeerd) moet draaien om hem aan de gang te houden. Voor mijn lange handen vind ik het omhulsel wat aan de kleine kant, wat voor een wat krampachtiger greep zorgt. Het grootste probleem voor mij was echter het starten van het mechanisme.
Blijkens de website van Dynabee zijn er verschillende manieren om de bal een beginsnelheid te geven. Als je niet beide handen wil gebruiken (1 hand om omhulsel vast te houden, andere om bal te "starten"), kan je ook met het toegankelijke deel van de bal over een oppervlakte (bv. muismat of broekspijp van je spijkerbroek) bewegen. Ondanks de handleiding en een demonstratie in de winkel lukte het mij meestal niet om de zaak aan de praat te krijgen.
Ik heb 2 collega's zonder RSI moeten inschakelen om de juiste techniek te ontdekken. Wat niet in de handleiding staat, en op zijn minst het starten vergemakkelijkt, is dat de lijntjes op de bal dwars op de lengterichting van de arm moeten staan. Al met al levert het oefenen met de Dynabee met mijn (minst kwetsbare) linkerarm soms wat pijn op, soms ook niet. Ik heb nog niet vaak genoeg geoefend om een therapeutisch effect te kunnen waarnemen.
Ik heb de Dynabee ca. 1998 gekocht in het winkelcentrum Magna Plaza in Amsterdam voor f 49,95. De winkel heette volgens mij Gimme-That.
Naar het begin van de pagina
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)
Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 21-10-2007 10:22:45