Home page
Sitemap
Nieuw
Zoeken
Mijn verhaal
Wat wel en wat niet doen
Vormen van RSI
Diagnose
Passieve therapieen
Actieve therapieen
Medicijnen, kruiden en voedsel
Hulpmiddelen in het dagelijkse leven
Therapeutische hulpmiddelen
Software
Hardware
Ergonomie
Theorieen
Factoren die een rol spelen
Omgaan met artsen, GAK, werkgevers
Boeken
Links
Definities
Humor

RSI boeken

De boeken die het hoogst op deze pagina staan hebben naar mijn mening het meeste nut voor RSI patienten.

Voor Engelstalige boeken kan je het best terecht bij Amazon . Vooral populaire boeken kan je er vaak met 20 a 30% korting krijgen. Ik heb al heel veel bestellingen bij Amazon geplaatst (betaling met creditcard), en nog nooit problemen gehad. De verzendtijd bedraagt meestal ongeveer 15 dagen. In ongeveer 10% van de gevallen wordt mijn zending onderschept door de douane, waardoor de kosten met invoerrechten verhoogd worden. Het risico is volgens mij het grootst als het pakket groot is, maar ik probeer ook altijd het totale bedrag niet boven de 100$ te laten komen. Het is wel verstandig om zoveel mogelijk boeken in een keer te bestellen, omdat dat de verzendkosten per boek drukt.

Nederlandstalige boeken bestel ik vaak bij Proxis . Het voordeel is dat ze geen verzendkosten rekenen. Als je grondiger wil checken wie de goedkoopste is, kan je dat o.a. doen bij de vergelijkingssite El cheapo .


Nederlandse boeken

Titel Leven en werken met RSI
Subtitel
Auteur Deborah Quilter
Uitgever
Gepubliceerd 2000
Prijs EUR 16,55
ISBN
Inhoud Quilter is journalist en heeft zelf RSI. Een aantal jaren eerder heeft ze een boek geschreven samen met de arts Pascarelli. Ik vind het nieuwe boek wat minder van kwaliteit. Het heeft niet veel toegevoegde waarde t.o.v. het oude. Het gaat iets meer over praktische zaken en minder over de medische kanten van RSI. Een voordeel voor mensen die geen Engels kunnen of willen lezen is dat dit boek (in tegenstelling tot het andere) in het Nederlands vertaald is.

Titel Omgaan met RSI
Subtitel Hoe je voorkomt dat het chronisch wordt
Auteur Carien Karsten & Jip Driehuizen
Uitgever Het Spectrum
Gepubliceerd 2002
Prijs EUR 12,95
ISBN 90-274-7627-6
Inhoud Na nog maar 2 hoofdstukken van het boek te hebben gelezen, en het te hebben doorgebladerd, ben ik er al van overtuigd dat dit een van de beste Nederlandstalige boeken is. Het bevat (okt. 2002) zeer actuele informatie, is plezierig geschreven en heeft een aantrekkelijke layout. Gezien de lage prijs van bijna 13 Euro veel waarde voor je geld.
Alleen al de definitie, van wat de auteurs het 'RSI-syndroom' noemen, is de moeite waard. In de meeste boeken en artikelen papegaait men elkaar na met de oppervlakkige, en in mijn ogen onjuiste, beschrijving van 3 fasen. Ik pas met mijn symptomen in geen enkele fase. In de beschrijving van het boek herken ik me echter onmiddellijk.
Er zijn hoofdstukken over stress, pijnmanagement, de theorieen achter RSI, en de 'medische molen'. De vele bijlagen gaan o.a. over de verschillende diagnoses, medicatie, het testen van je stressniveau, inrichten van de werkplek (met foto's geillustreerd), en informatie voor mensen in je omgeving. 1 van de bijlagen bevat allerlei soorten oefeningen (ook voorzien van duidelijke foto's), waarvan ik er talloze nog nooit gezien heb. Heel origineel zijn bv. de handigheidsoefeningen. Deze zouden heel nuttig kunnen zijn gezien de theorie over de verstoorde hersenschors.

Titel Relaxatie en zelfhypnose in de praktijk
Subtitel
Auteur Wilfried van Craen
Uitgever Acco
Gepubliceerd 2000
Prijs EUR 24,67
ISBN 90-334-4531-X
Inhoud Hoewel ik dit boek kocht vanwege de zelfhypnose, zou ik het willen aanprijzen vanwege de aandacht dat het besteedt aan ontspanning. In de eerste 90 pagina's worden verschillende ontspanningstechnieken behandeld, waaronder de autogene training.

Een van de meest simpele, effectieve en bekende ontspanningsmethoden is de progressieve relaxatie van Jacobson. Het boek en de bijgeleverde CD bevatten een oefenprogramma, zodat je deze methode in 4 fasen aanleert.

In de 1e fase ga je een aantal spier(groep)en bij langs, die je afwisselend spant en ontspant. Op die manier wordt je je bewust van het verschil tussen de 2, en hoe ze in gespannen en ontspannen staat aanvoelen. De ontspanning wordt gekoppeld aan het woord 'ontspan', of een ander woord naar keuze. Daardoor kan je later in elke willekeurige situatie de ontspanning oproepen door aan het woord te denken (conditionering). De bijbehorende oefening op de CD duurt ongeveer 13 minuten. Ik vind de stem van de auteur zeer plezierig, maar dat is een kwestie van smaak.

De 2e fase gaat al een stuk sneller, doordat je grotere groepen spieren in 1 keer behandelt. In de 3e fase laat je het spannen van de (zelfde) spiergroepen achterwege, en in de 4e fase (5 minuten) ontspan je het hele lichaam in een keer.

Om de ontspanning vanuit de oefensituatie naar de praktijk over te brengen, is er ook nog een hoofdstuk toegepaste relaxatie. Sommige van de ideeen hierin had ik nog nooit ergens anders gezien, terwijl ik veel boeken over ontspanning heb gelezen. O.a. kan je een hele korte (20 a 30 seconden) ontspanning toepassen na allerlei alledaagse acties, zoals tandenpoetsen of een bezoek aan de koffieautomaat (op het werk).

De laatste 2 nummers (van de 6) op de CD, en het merendeel van het boek (dat ca. 240 pagina's telt) gaan over zelfhypnose. Toepassing daarvan is o.a. het bestrijden van fysieke klachten. De oefeningen op de CD zijn 2 bekende manieren om jezelf in trance te brengen: oogfixatie en armlevitatie. Met dit deel van het boek heb ik nog niet veel gedaan, o.a. omdat ik de ervaring heb dat ik zeer niet vatbaar ben voor suggestie. Ik ben er echter van overtuigd dat er met deze technieken veel bereikt kan worden. Alles wordt op een plezierige en heldere manier beschreven, en zonder hocus pocus. In veel andere (zelf)hypnoseboeken heb je meer het idee dat je in de wereld van Harry Potter bent beland.


Titel Handboek meditatief ontspannen
Subtitel Effectief programma voor het bestrijden van pijn en stress
Auteur Jon Kabat-Zinn
Uitgever Becht
Gepubliceerd 2000
Prijs
ISBN 90-230-1044-2
Inhoud Vertaling van Full Catastrophe Living. Het boek is gebaseerd op het trainingsprogramma dat patienten volgen in de stresskliniek van de universiteit van Massachusetts. Juli 2002 zag ik het boek zeer voordelig liggen (als 2e aankoop) bij Boek en Plaat.

Titel RSI - de (on)bekendste behandelmethoden
Subtitel
Auteur Cora de Vos
Uitgever Het Spectrum
Gepubliceerd 2001
Prijs EUR 11,34
ISBN 90-274-7325-0
Inhoud In het boekje worden 10 therapieen behandeld die wat minder gebruikelijk zijn: cursus bewegingsgedrag (bij het bedrijf Physical Sense), Ayurveda, schokgolftherapie, natuurgeneeskunde, haptonomie, acupunctuur, bio-energetica, vibratietraining, stoelmassage op de werkplek, en Chinese en orthomoleculaire geneeskunde. Elk therapie wordt feitelijk beschreven (inclusief prijs), maar ook geillustreerd met een persoonlijk verhaal van iemand die de therapie heeft gevolgd.

Titel Handboek Trigger-point therapie
Subtitel Verminder zelf pijnklachten
Auteur Clair Davies
Uitgever Altamira-Becht
Gepubliceerd 2003
Prijs EUR 29,90
ISBN 90-6963-596-8
Inhoud Al vrij vroeg in mijn RSI periode kocht ik een boek ([8]) over Trigger Point Therapy, een voor mij geheel nieuwe benadering van pijnklachten. Hoewel dit boek rijk geillustreerd is met platen en foto's, en bedoeld is voor leken zoals ikzelf, vond ik het onwerkbaar. Ik kon de precieze locatie van de trigger points er niet goed mee bepalen.

Omdat ik de theorie van de trigger points toch zeer plausibel vond besloot ik een fors bedrag (ca. 100 Euro?) neer te tellen voor het standaardwerk over trigger points. Dit boek is voor een niet-medicus nog vrij redelijk te volgen, maar het geeft te weinig mogelijkheden tot zelfbehandeling. O.a. raadt het boek vaak aan trigger points via injecties onschadelijk te maken.

Maar een paar jaar geleden verscheen de werkelijk ideale tussenvorm. Het boek is net zo diepgaand als het standaardwerk, maar het is goed leesbaar. De beschrijvingen van de plekken waar de trigger points zouden kunnen zitten, en waar je de bijbehorende pijn voelt, zijn duidelijk. Maar het mooiste van alles is dat de auteur je uitlegt hoe je met simpele middelen jezelf kunt behandelen. In wezen heb je voldoende aan je handen (of die van een ander), een tennisbal, en eventueel (maar niet noodzakelijk) een theracane voor de moeilijk bereikbare plekken (een tennisbal in een sok werkt doorgaans ook).

In de 1e 3 hoofdstukken wordt uitgelegd wat trigger points zijn, en hoe ze behandeld kunnen worden. Elk volgend hoofdstuk gaat over pijn in een bepaald gebied van je lichaam, bv. in de hoofd-nek regio, of in de elleboog-onderarm-hand regio. De 1e pagina van het hoofdstuk bevat een schema van deelgebiedjes, bv. de buitenkant van de elleboog, de buitenkant van de onderarm, de onderkant van de pols. Per deelgebied staat een lijstje van spieren (die niet perse in dat gebied hoeven te liggen), en het paginanummer waarop die spier beschreven wordt. Des te hoger de spier in het lijstje staat, des te waarschijnlijker is het dat die spier trigger points bevat die de pijn veroorzaken.

De sectie over een spier bevat een beschrijving van die spier, de symptomen die optreden als de spier trigger points bevat, de oorzaken voor de trigger points, en de behandeling ervan. Op tekeningen wordt duidelijk aangegeven waar de trigger points liggen, en waar je de pijn voelt die er van uitstraalt. (1 van de kenmerken van trigger points is dat de pijn soms optreedt op een plek ver van het trigger point.) De theorie wordt verlevendigt met een aantal praktijkverhaaltjes.

Deze beschrijving is gemaakt aan de hand van de Engelse uitgave, maar naar aanleiding van het verschijnen van deze Nederlandse vertaling. Ik heb de vertaling nog niet kunnen bekijken, dus ik weet niet hoe goed hij is. Er is echter een zeer uitgebreide website gewijd aan het boek, en ik neem aan dat die vertaald is door dezelfde persoon.


Naar het begin van de pagina

Engelse boeken

Titel Repetitive strain injury
Subtitel A Computer User's Guide
Auteur Emil Pascarelli, Deborah Quilter
Uitgever John Wiley & Sons, Inc.
Gepubliceerd 1994
Prijs $ 14,95
ISBN 0-471-59533-0
Inhoud Het beste algemene boek over RSI, ondanks dat het al heel wat jaren geleden geschreven is. Er worden allerlei vormen van RSI besproken, behandelingen en zelfs sociale aspecten. Een "must" voor iedereen met RSI!

Titel Relaxercise
Subtitel The easy new way to health and fitness
Auteur David Zemach-Bersin, Kaethe Zemach-Bersin, Mark Reese
Uitgever HarperSanFrancisco
Gepubliceerd 1990
Prijs $ 24,00
ISBN 0-06-250992-6
Inhoud Het boek bevat 10 oefeningen die gebaseerd zijn op de Feldenkrais theorie. Elke oefening bestaat uit 10 a 20 bewegingen, die je elk 4 a 8 keer moet uitvoeren. De totale oefening kost 10 a 30 minuten. De meeste oefeningen kunnen zittend worden gedaan. De oefeningen hebben niet rechtstreeks betrekking op RSI, of welke ziekte dan ook, maar ze zouden wel degelijk invloed kunnen hebben op RSI. Elke oefening heeft zijn eigen thema, zoals de onderrug, een gezonde ruggegraat, ademhaling en ontspannen schouders. De bewegingen zijn rustig, minimaal en worden zeer duidelijk beschreven met tekeningen en woorden. Door het grote lettertype is het boek ook op een afstand te lezen. Het frappante is dat, hoewel je voor je gevoel bijna niets doet, een aantal van de oefeningen flinke resultaten oplevert, die bovendien geruime tijd blijven bestaan. In de eerste oefening gaat het om het naar links en rechts draaien met de nek. Aan het eind kan je, zonder enige inspanning, veel verder komen dan aan het begin.

Titel It's Not Carpal Tunnel Syndrome!
Subtitel RSI Theory and Therapy for Computer Professionals
Auteur Suparna Damany, Jack Bellis
Uitgever Simax
Gepubliceerd 2000
Prijs $ 19,95
ISBN 0-9655109-9-9
Inhoud Net als het boek van Pascarelli geschreven door een (in dit geval fysio-) therapeute en een patient, die voor een groot deel door haar genezen is. De auteurs hebben een originele theorie ontwikkeld, die uit de doeken gedaan wordt in een artikel op hun site. Of de theorie juist is weet ik niet, maar er staat sowieso een hoop waardevolle informatie in het boek. Wat ik o.a. heel interessant vind is een "nerve problem scale" (ranglijst van ernst van zenuwproblemen) en een "pain level scale". In de uitgebreide sectie oefeningen staan ook een aantal "nerve glides". De theorie in het boek wordt steeds geillustreerd aan de hand van verhalen van patienten.

Titel The Repetitive Strain Injury Recovery Book
Subtitel
Auteur Deborah Quilter
Uitgever Walker
Gepubliceerd 1998
Prijs $ 14,95
ISBN 0-8027-7514-4
Inhoud Zie de beschrijving bij de Nederlandstalige versie.

Titel Conquering Carpal Tunnel Syndrome and other Repetitive Strain Injuries
Subtitel A Self-Care Program
Auteur Sharon J. Butler
Uitgever New Harbinger Publications
Gepubliceerd 1996
Prijs $ 17,95
ISBN 1-57224-039-3
Inhoud Een van de beste boeken over stretching die ik ken. De auteur gaat uit van de theorie dat RSI vaak veroorzaakt wordt door weefsels (spieren, zenuwen, pezen) die aan elkaar 'kleven'. De stretches worden m.b.v. tekst en tekeningen zeer duidelijk beschreven. Er zijn stretches voor het bovenlichaam, onderarmen, polsen, vingers en duimen. Het boek bevat ook een paar tabellen waarin aangegeven wordt welke stretches goed zijn voor het gebied waar je klachten hebt, en voor het beroep dat je uitoefent.

Titel Full catastrophe living
Subtitel Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness
Auteur Jon Kabat-Zinn
Uitgever Dell Publishing
Gepubliceerd 1990
Prijs $ 12,00
ISBN 0-385-30312-2
Inhoud Enige citaten op de achterkaft: "This is simply the best popular book on health I have read in years. It offers a guide for transformation that can literally save your life."; "A true breakthrough in the area of behavioral medicine and self-control. Readers seeking relief from stress should read Full Catastrophe Living."; "Dr. Jon Kabat-Zinn eloquently explains the power of paying attention and increasing awareness. I strongly recommend this book for everyone who wants to begin healing their life."

Titel Somatics
Subtitel Reawakening the Mind's Control of Movement, Flexibility and Health
Auteur Thomas Hanna
Uitgever Perseus Books
Gepubliceerd 1988
Prijs $ 17,00
ISBN 0-201-07979-8
Inhoud Een fantastisch boek, dat niet over RSI gaat, maar m.i. wel veel waarde heeft voor mensen met RSI.
Het belangrijkste concept in het boek is Sensory-Motor Amnesia. Allerlei ervaringen in je leven zorgen ervoor dat je bepaalde spieren gaat spannen. Als dat maar vaak genoeg gebeurt, of lang genoeg duurt, wordt het spannen van die spieren een soort automatisme. Je bent "vergeten" hoe je ze bewust moet ontspannen, of zelfs hoe je ze kan voelen. Je hebt er geen controle meer over. Het continu (zelfs in de slaap) spannen van groepen spieren leidt tot stijfheid, vermoeidheid, pijn, gebrekkige ademhaling, hartklachten en beroertes. Heel veel van deze klachten worden nu toegeschreven aan ouderdom, maar zijn volgens de schrijver dus te wijten aan ingesleten patronen van spierspanning. Carpaal Tunnel Syndroom wordt ook genoemd, de term RSI bestond in 1988 waarschijnlijk nog niet.
Hij noemt 3 soorten reflexen die verantwoordelijk zijn voor de verkeerde "gewoontes". De Red Light reflex treedt op als je bang bent, schrikt, je zorgen maakt, etc. Je spant dan hoofdzakelijk spieren aan de voorkant van het lichaam. De Green Light reflex hangt samen met actie, je ergens verantwoordelijk voor voelen, iets willen doen. Je spant dan de spieren aan de rugkant. De derde reflex is de Trauma reflex. De naam zegt het al, je breekt een been, je kneust je schouder, etc. In dat geval ga je vaak scheef lopen.
Achter in het boek zijn 8 groepen van oefeningen opgenomen. Door het doen van deze oefeningen zou je de Sensory-Motor Amnesia ongedaan kunnen maken. De oefeningen lijken wel wat op Feldenkrais, en beogen een soortgelijk doel. Ze zijn echter veel intensiever dan die in het boek Relaxercise. Als ik de 1e serie compleet doe krijg ik geheid een aantal dagen rugpijn. Ik kan dus nog niets melden over het afwerken van het complete programma.

Titel The Tai Chi Manual
Subtitel A step-by-step guide to the short yang form
Auteur Robert Parry
Uitgever Judy Piatkus Ltd
Gepubliceerd 1997
Prijs f 54,55
ISBN 0-7499-1713-X
Inhoud Het meest duidelijke Tai Chi boek van de vele die ik ooit gezien heb. Gewone oefeningen zijn soms al moeilijk uit een boek te leren, en dat geldt nog sterker voor iets als Tai Chi, dat in wezen een soort dans is. Als er echter 1 boek is waaruit je Tai Chi kan leren, is het dit wel.
Van elke beweging worden meerdere posities beschreven, en elke positie wordt op 4 manieren weergegeven: met foto, beschrijving in woorden, plaats en stand van de voeten en een tekening van hoe je de handen op dat moment ziet. Verder enkele warming-up oefeningen, wat achtergrondinformatie en een paar oefeningen voor 2 personen.

Titel Recovery Yoga
Subtitel A practical guide for chronically ill, injured, and post-operative people
Auteur Sam Dworkis
Uitgever Three Rivers Press
Gepubliceerd 1997
Prijs $ 15,00
ISBN 0-517-88399-6
Inhoud Al tientallen jaren ben ik af en toe een periode met yoga bezig. Het rustige tempo waarin je de bewegingen maakt spreekt me erg aan, net als bij Tai Chi, Qi Gong en Feldenkrais. Het geeft je de kans je bewustzijn van wat er in je lichaam gebeurt te vergroten, en je loopt minder kans op (verergering van al bestaande) blessures.

Sinds ik RSI kreeg durfde ik yoga niet meer zo goed aan. Ik merkte dat ik net als bij stretching nogal snel te ver ga. Het boek Recovery Yoga leek me dan ook ideaal. Het is geschreven door iemand zelf fysieke problemen (ervaren) heeft, en bedoeld voor mensen die niet 100% gezond zijn.

Ik ben inmiddels tot ongeveer halverwege het boek, en er vallen mij een paar zaken op. De auteur hecht heel veel belang aan de rol van de ademhaling tijdens de oefeningen. Wat mij betreft te veel belang, want ik vind het moeilijk om geinspireerd te raken door saaie ademhalingsoefeningen.
Ten tweede, vind ik de oefeningen al vrij in het begin redelijk ver gaan voor iemand met beperkingen. Ik word daarbij overigens meer in de wielen gereden door mijn frozen shoulder dan door mijn RSI. In tegenstelling tot wat ik zou verwachten heb ik niet de indruk dat de oefeningen zijn opgebouwd van makkelijk naar moeilijk. Maar misschien is dat ook niet zo (ik kan me niet herinneren of de auteur dat ergens zegt).

Er zijn aparte hoofdstukken met oefeningen die je zittend, liggend en staand kan doen, en met ademhalings- en ontspanningsoefeningen. De oefeningen zijn duidelijk beschreven, en worden toegelicht met tekeningen.

Voordat iemand dit of het andere boek van de auteur aanschaft, kan hij eerst eens een kijkje nemen op zijn zeer uitgebreide en aan te raden website.

Titel The Trigger Point Therapy Workbook
Subtitel Your Self-Treatment Guide for Pain Relief
Auteur Clair Davies
Uitgever New Harbinger Publications, Inc.
Gepubliceerd 2001
Prijs $ 19.95
ISBN 1-57224-250-7
Inhoud Een beschrijving van dit waardevolle boek is te vinden bij de Nederlandstalige uitgave.

Titel Trail Guide to the Body
Subtitel How to Locate Muscles, Bones & More
Auteur Andrew R. Biel
Uitgever Books of Discovery
Gepubliceerd 1997
Prijs $ 49,95
ISBN
Inhoud Als je er alles voor over hebt om beter te worden, is het misschien ook nodig om diepgaande kennis te vergaren over hoe je lichaam in elkaar zit. Gewone boeken over anatomie vind ik in dit opzicht niet erg bevredigend. Het is leuk om te weten dat er allerlei spieren en pezen door je onderarm lopen, maar als ik op een bepaalde plek pijn voel weet ik nog steeds niet welke spier of pees de ellende veroorzaakt.
Dit boek kan daar verandering in brengen, hoewel ik allerminst de suggestie wil wekken dat het dan een eitje is. Op een hele speelse manier volg je routes over delen van je lichaam, waarbij je onderweg botten, spieren, zenuwen en pezen tegenkomt. Uitgaande van het ene punt, wordt duidelijk beschreven hoe je een volgende punt kan vinden. Van moeilijke (Latijnse) namen wordt onderaan de pagina een verklaring en een (Engelse) uitspraak gegeven. Natuurlijk kan je zelf niet alle onderdelen van je lichaam makkelijk bekijken en bereiken, dus het is ideaal als je een partner hebt die je kan en wil helpen.

Titel Herbs for your health
Subtitel A handy guide for knowing and using 50 common herbs
Auteur Steven Foster
Uitgever Interweave Press
Gepubliceerd 1996
Prijs $ 9,95
ISBN 1-883010-27-6
Inhoud Het grootste deel van het boek bevat beschrijvingen van 50 kruiden. Een deel van de kruiden is nog niet zo lang bekend, en is niet terug te vinden in veel andere kruidenboeken. Voor elk kruid zijn 2 pagina's gereserveerd, met daarop een foto en de secties "Traditional use", "Current status" (resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar het kruid), "Dosage" en "Cautions". Sommige kruiden zouden kunnen helpen bij bepaalde vormen van RSI, bv. Cat's Claw (versterkt het immuunsysteem) en Devil's Claw (tegen ontstekingen).


Naar het begin van de pagina

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 31 maart 2004