Home page
Sitemap
Nieuw
Zoeken
Mijn verhaal
Wat wel en wat niet doen
Vormen van RSI
Diagnose
Passieve therapieen
Actieve therapieen
Medicijnen, kruiden en voedsel
Hulpmiddelen in het dagelijkse leven
Therapeutische hulpmiddelen
Software
Hardware
Ergonomie
Theorieen
Factoren die een rol spelen
Omgaan met artsen, GAK, werkgevers
Boeken
Links
Definities
Humor

RSI links en mailing lists

Voorlopig neem ik alleen kwalitatief (hele) goede sites op, en sites die zich onderscheiden. Binnen de verschillende categorieen zijn de sites gerangschikt van meest naar minst RSI-vriendelijk. Sites zijn wat mij betreft niet RSI-vriendelijk als horizontaal scrollen noodzakelijk is, als er met frames wordt gewerkt, als er heel veel korte pagina's zijn (extra klikken), of als je op hele kleine icoontjes moet klikken. Naarmate een site meer van deze eigenschappen heeft krijgt hij een lagere waardering.


Nederlandse sites

RSI centrum
Commerciele site, maar heeft ook veel informatie. O.a. worden een vrij groot aantal RSI-klachten beschreven. Er kunnen gratis en (meer uitvoerige) betaalde tests worden gedaan. Men verkoopt o.a. de 'backstretcher'.
Voor het laatst bekeken op: 02/03/02

RSI-patientenvereniging
De officiele site van de patientenvereniging. Een goed vertrekpunt om kennis over RSI te vergaren. Bevat basis-informatie over vrijwel alle aan RSI gerelateerde onderwerpen, of verwijst naar andere sites.
Voor het laatst bekeken op: 02/03/02

Backshop
Internet-winkel met veel (ergonomische) produkten die voor RSI-patienten van belang kunnen zijn. Er zijn echter 3 aspecten die het voor mij niet aantrekkelijk maken om er iets te kopen.
Ten eerste zijn de prijzen soms extreem hoog. Ten tweede hou ik niet van bedrijven die prijzen niet openlijk publiceren. Ook een lijst met regelmatig veranderende prijzen kan vrijwel zonder moeite op Internet bijgehouden worden. De Backshop probeert je al een beetje over de streep te trekken door je een e-mail te laten sturen om de prijslijst op te vragen. Tenslotte vind ik dat de Backshop, net als veel bedrijven die ergonomische produkten verkopen, geen betrouwbare indruk wekt als ze ook dubieuze produkten aanprijzen. Een voorbeeld daarvan is de Footmouse.
Ik heb nog nooit iets gekocht bij de Backshop, dus ik kan niet oordelen over de service.
Voor het laatst bekeken op: 11/04/02

Inzicht in RSI - Pers & links
Ervaringssite van Lonneke van Schijndel over TMS (Tension Myositis Syndrome alias The Mindbody Syndrome). Zij is m.b.v. de boeken van John Sarno volledig van haar RSI afgekomen. Op de site o.a. haar verhaal, en een link naar een interessant YouTube filmpje (Engels) met uitleg over TMS.
Voor het laatst bekeken op: 07/12/08


Naar het begin van de pagina

Engelse sites

Typing Injury Frequently Asked Questions
Een van de meest veelomvattende en informatieve Engelse sites. Is voortgekomen uit een lijst met veelgestelde vragen (FAQ) over 'verwondingen' door computergebruik (Typing Injuries). Gezien de achtergrond is het verklaarbaar dat er niet veel aandacht is voor de medische aspecten van RSI. Wel heel veel over ergonomie, hulpmiddelen (toetsenborden, 'pointing devices', spraakherkenning), software, enz.
Voor het laatst bekeken op: 02/03/02

RSI page
Deze site, bijgehouden door Paul Marxhausen, is vnl. 1 hele lange pagina (enkele tientallen A4-tjes). Er is o.a. info over oefeningen (stretching), een lange lijst met boeken, en veel links naar andere interessante sites.
Voor het laatst bekeken op: 02/03/02

Musicians and Injuries
Een soortgelijke pagina als de 'RSI page', ook gemaakt door Paul Marxhausen. Is specifiek gericht op musici en hun RSI-klachten.
Voor het laatst bekeken op: 10/04/02

MMG - Cumulative Trauma Disorders
Een van de meest informatieve sites als het gaat om een uitleg over de verschillende vormen van RSI. Er zijn zeer duidelijke plaatjes en zelfs animaties (bv. van een operatie van de carpale tunnel) te vinden. Voor elke kwaal worden mogelijke therapieen genoemd. Enige minpuntje is m.i. dat daarbij soms ook een cortison injectie aan de orde komt.
Voor het laatst bekeken op: 11/04/02

RSI Program - Repetitive Stress Resources
Site die hoort bij het boek "It's not Carpal Tunnel Syndrome". Interessant zijn vooral een artikel waarin de auteurs hun theorie samenvatten, en een RSI-Q test. Verder veel links naar andere sites. Alleen fatsoenlijk te bekijken met Internet Explorer.
Voor het laatst bekeken op: 16/08/02

Medscape
Als je echt betrouwbare medische informatie wilt kan je via Medscape zoeken in de abstracts (samenvattingen) van Medline. Medline is de medische database die door artsen, fysiotherapeuten e.d. over de hele wereld gebruikt wordt. Medscape zelf bevat ook veel artikelen in een meer populair-wetenschappelijk formaat. Je moet je wel eenmalig registreren om van Medscape gebruik te kunnen maken.
Voor het laatst bekeken op: 06/02/04


Naar het begin van de pagina

Mailing lists

Belangrijke richtlijnen voor meedoen aan RSI lijsten

De zgn. Netiquette is altijd belangrijk, maar dat geldt nog sterker voor RSI lijsten. Sommige mensen hebben veel last van hun armen. Voor hen is elke toetsaanslag er een te veel. Desondanks willen ook zij graag de lijst(en) volgen. Probeer daar o.a. op de volgende manieren rekening mee te houden:

  • zet je antwoord bovenaan in een mailtje, zodat mensen niet verplicht zijn alle geciteerde regels door te worstelen;
  • citeer alleen de regels waar je antwoord betrekking op heeft. Dat kost jou iets meer moeite, maar bespaart honderden anderen onnodig scrollen;
  • zorg dat het onderwerp duidelijk weergeeft waar het mailtje over gaat;
  • stuur geen antwoorden in de trant van 'Vind ik ook!', gevolgd door 300 regels citaat.

Combinatie van mailtjes per dag

Alle onderstaande mailing lists bieden de mogelijkheid om de mailtjes in 'digest' vorm te ontvangen. Dat betekent dat je elke dag 1 mailtje krijgt, waarin alle mailtjes aan elkaar zijn geplakt. Dat is o.a. handig als je alle informatie wilt afdrukken, of als je scrollen minder belastend vindt dan 1 voor 1 alle mailtjes bij langs gaan. Het enige nadeel bij afdrukken van een digest is de lange lappen citaat die er vaak in voorkomen. Voor zover de geciteerde regels met een '>' beginnen los ik dat op door een (Perl-)programma de digest te laten 'schonen'.

RSI forum

Een interessante Nederlandstalige groep is RSI-forum. Deze groep is onderdeel van Yahoo groups . Je kunt je aanmelden door een blanco e-mail te sturen naar 'RSI-forum-subscribe@yahoogroups.com'. Als je instellingen wilt veranderen kan je het beste een user-id aanvragen op bovengenoemde website. Er worden 5 a 10 mailtjes per dag naar deze lijst gestuurd.

Sorehand

De wat mij betreft meest interessante lijst is Sorehand. Dit is een Amerikaanse lijst, en doorgaans lopen ze in de VS (op het gebied van RSI) een flink stuk voor op Nederland. Aanmelden kan via een e-mail naar listserv@itssrv1.ucsf.edu, met als tekst 'subscribe sorehand Voornaam Achternaam'. Voornaam en Achternaam moet je natuurlijk vervangen door je eigen namen. Meer informatie op de Sorehand web site (sinds kort alleen toegankelijk voor mensen die ook lid zijn geweest van de Sorehand mailing list) . Het aantal mailtjes fluctueert nogal, maar enkele tientallen per dag is niet uitzonderlijk.

RSI UK

De Britse lijst biedt weer heel andere informatie dan de Amerikaanse en de Nederlandse. Net als Sorehand heeft de lijst een eigen website . Aanmelden doe je door een blanco mailtje te sturen aan 'rsi-uk-join@rsi-uk.org.uk'. Ik heb de lijst de laatste jaren niet actief gevolgd, dus kan er verder niet veel over melden.


Naar het begin van de pagina

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!

© Henk Dalmolen
Reageer via E-mail (dalmolen@xs4all.nl)

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op: 7-12-2008 22:19:11